Hva er stamcelle? Hvilke typer stamcelleterapi?

April 13, 2022by admin0
Stamceller, som nå har blitt oppdaget å finnes i mye mer enn benmarg i fettvev, kan reproduseres i private laboratorier som arbeider i GMP-standarder og brukes i behandlingen av en lang rekke sykdommer.

Hva er stamcelle?

Det er hundrevis av forskjellige typer celler i kroppen vår som er viktige for helsen vår. Disse cellene er ansvarlige for å opprettholde kroppens daglige funksjon. For eksempel gir de funksjoner som hjerteslag, hjernens funksjon, rensing av blodet av nyrene, regenerering av huden, og så videre.

Den unike oppgaven til stamceller er å lage alle disse forskjellige celletypene. Stamceller forsyner våre nye celler. Når de deler seg kan de formere seg fra seg selv eller fra andre celletyper. Stamceller i huden kan for eksempel lage flere hudstamceller eller differensiere til andre hudceller med en unik funksjon, som å lage melaninpigment.

Betydningen av stamceller for helsen vår

Det er mange forskjellige celler i våre organer. Når stamceller blir skadet av cellene i vevet eller organene, forvandles de til den cellen og behandler organene og vevet. De har i oppgave å reparere vårt skadede vev og rutinemessig erstatte andre celler som dør. De gir helbredelse eller regenerering i området de er rettet til. Stamceller, hvis deleevne er ubegrenset, er de permanente beskytterne av kroppen vår.

Spredning eller transformasjon av stamceller til andre celler

Typer stamceller

Hver celletype har en struktur og størrelse som passer for dens funksjon. Celler med lignende funksjonalitet utgjør vev, og vev utgjør organer.

Embryonale stamceller

Embryonale stamceller er celler inne i embryoet, som ble befruktet for bare noen dager siden i mors liv, har nettopp begynt å utvikle seg, og består av kun 50 til 150 celler. Disse cellene kan differensiere til mer enn to hundre typer celler i kroppen vår.
Embryonale stamceller kan regenerere et menneske eller kloning kan finne sted. Av denne grunn er studier på embryonale stamceller i alle land i verden begrenset av etiske årsaker.

Viktigheten av embryonale stamceller

Embryonale stamceller er en type stamceller som vektlegges innen vevsteknologi og regenerativ medisin, på grunn av dens evne til å forvandle seg til alle slags celler og vev i en levende organisme og dens evne til å dele seg ubegrenset.

Fosterets stamceller

Det er en type stamceller som vanligvis oppnås fra et 8-12 uker gammelt foster. Den kan ikke regenerere en kropp, men den har kapasitet til å forvandle seg til nesten hvilken som helst celle. Det kan transplanteres til en annen person og brukes til terapeutiske formål rundt om i verden. Men selv om det ikke er noe bevis ennå, fortsetter forskerne forskningsstudier fordi det er mistanke om risiko for å danne en svulst i den transplanterte kroppen hvis den reproduseres før den gis til en annen kropp.

Voksne stamceller

Voksne stamceller er uspesialiserte og befinner seg blant andre celler i vev og organer. De har evnen til å fornye seg selv eller transformere seg til celler i vevet eller organet de befinner seg i.

Mesenkymal (stromal) stamcelle

En mesenkymal stamcelle tatt fra et voksent individ har evnen til å transformere seg til rundt 100 forskjellige celler som er kjent ennå. Disse; er mange forskjellige celler som bein, brusk, muskel, nerve, lever, bukspyttkjertelceller. Den reparerer ikke bare skaden i sitt eget vev, men overføres også til det andre vevet og gir reparasjon i tilfelle skade på et annet vev. Siden de er av bindevevsopprinnelse, kan de bidra til utvikling og funksjon av beslektede vevsceller.

Induserte pluripotente stamceller (IPSC)

Andre kroppsceller som ikke er stamceller kan også omprogrammeres til stamceller. Stamceller oppnådd på denne måten kalles induserte (stimulerte) stamceller. Det er ikke etisk kontroversielt siden embryoer ikke brukes til å få det.

Med spredningen av induserte pluripotente menneskelige stamceller, har embryonale stamceller blitt akseptert som gullstandarden i stedet for et forskningsverktøy. Dette er fordi terapier med embryonale celler også kan utføres ved bruk av IPSC.

Hva er stamcelleterapi?

Grunnlaget for stamcelleterapi er basert på prinsippet om å bruke stamceller til å reparere vev eller organer ved å fornye skadede eller manglende celler. Det er en behandlingsmetode som tar sikte på å eliminere skader forårsaket av ulike sykdommer på organer, for å forhindre for tidlig aldring og lignende mål.

Hvordan gjøres stamcelleterapi?

I dag har det blitt oppdaget at stamceller og vev hentet fra vår egen kropp kan reproduseres i laboratoriet. Dermed har stamceller blitt brukbare i estetiske og foryngende applikasjoner så vel som i behandling av mange sykdommer.
I sykdomsbehandlinger, hvilken type celle som kan brukes i hvilken sykdom, er bruksprotokollen og suksessraten helt personlig.

Reproduksjon av stamceller og vev i laboratoriet er en seriøs techno

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *